Onze reactie n.a.v. het nieuwe ontwerp voor de rondweg
Al geruime tijd werkt de gemeente aan dit nieuwe ontwerp, hetgeen uitmondde in een presentatie aan alle bewoners van Westerkoog ervan op 3 maart j.l. in de Vuister.
Onze participatie bij dit proces
De stichting is bij deze plannen door de gemeente op verschillende manieren betrokken:
- Zoals besproken op de sympathisantenavond zijn in november 2024 twee van onze bestuursleden met verkeerskundigen van de gemeente en van een adviesbureau (Arcadis) langs de rondweg gelopen om de knelpunten te tonen en te bespreken. Hierbij hebben wij gebruik gemaakt van het zwartboek, opgesteld op grond van uw inbreng over de knelpunten.
- Dit zwartboek hebben we hierna in december ook aan de gemeente aangeboden.
- Begin februari hebben twee bestuursleden op het stadhuis de plannen van de gemeente mogen inzien en van commentaar kunnen voorzien. Ons werd toen al duidelijk dat er met name voor wat betreft De Wildeman veel commentaar te verwachten was. Dat hadden wij zelf ook.
Daarnaast heeft de gemeente middels een website u als bewoners de mogelijkheid gegeven om ervaren knelpunten met de rondweg kenbaar te maken. Dit leverde 272 ingebrachte knelpunten op! (Zie afbeelding aan het einde van deze nieuwsbrief).
Ook de bijeenkomst van 3 maart in de Vuister was informatief in één richting, d.w.z.: de gemeente informeerde de bewoners, maar er werd niet expliciet gevraagd naar hun inbreng met de bedoeling dit opnieuw in een vervolg te verwerken.
Opmerkingen over de inhoud van het ontwerp
Dit is niet de plaats om uitgebreid op de diverse details van dit nieuwe ontwerp in te gaan. Dat vergt meer studie en achtergrondinformatie. We beperken onze reactie nu daarom tot wat naar onze mening de opvallendste hoofdzaken zijn.
Eén rondweg, twee ontwerpen!
En het eerste wat we dan opmerken is dat er twee totaal verschillende ontwerpen voorliggen: één voor de Glazenmaker en één voor de Wildeman. Het is duidelijk dat dit te maken heeft met het gemeentelijke voornemen om de spitsafsluiting van de busbrug t.z.t. op te heffen.
Echter, de gemeente heeft “de weg binnendoor” – als enige oplossing voor het daardoor te verwachten grote verkeersaanbod – blijvend onmogelijk gemaakt. Dát was steeds de inzet van beide procedures die door ons (en anderen) in de achterliggende jaren tegen het gemeentebeleid gevoerd zijn:
- De procedure tegen de uitbreiding van de Prinsenstichting in 2022 en 2023.
- de procedure die wij in 2023 bij de Raad van State aanspanden tegen de het plan “Centrumplan Westerkoog”.
Beide procedures werden helaas door ons verloren. De Prinsenstichting mocht uitbreiden (een mogelijke verhuizing was daarmee blijvend van de baan) en de gemeente mocht appartementen gaan bouwen, direct aan de Westerkoogweg.
Hiermee is echter naar onze mening óók de permanente openstelling van de busbrug blijvend onmogelijk gemaakt!
En daarmee ontbreekt iedere rechtvaardiging voor een ánder ontwerp voor de Wildeman dan voor de Glazenmaker en wijzen wij dít nieuwe ontwerp voor de Wildeman dan ook categorisch af.
Het ontwerp hinkt duidelijk op twee gedachten:
- Het dient een (snelle) doorstroming van heel veel auto’s (meer dan 12.000 mvt/etmaal)
- Het moet veilig zijn en qua milieu (geluid, luchtkwaliteit) voldoen aan strenge criteria.
Zoals vaak bij het gelijktijdig willen dienen van 2 tegengestelde belangen falen ook hier uiteindelijk beide: dit ontwerp is niet veilig en maakt de eventuele verwerking van meer dan 12.000 mvt/etmaal nog steeds niet mogelijk.
Naar onze mening dient er dus sprake te zijn van één consistent ontwerp voor de hele rondweg, waarbij het huidige ontwerp voor de Glazenmaker als uitgangspunt zou moeten worden genomen.
Algemene opmerkingen
- Wij juichen toe dat de gemeente erkent dat de rondweg ook nu onveilig is en dus anders, beter ingericht moet worden. Naast het genoemde zwartboek hebben ook de 272 ingediende knelpunten op de website van de gemeente dit duidelijk laten zien (zie de afbeelding onderaan).
- Wij juichen ook toe dat de hele rondweg een 30 km-weg zal worden. Een al heel lang levende wens van de bewoners wordt hiermee eindelijk gehonoreerd.
- Echter zal óók duidelijk moeten worden
- dat de inrichting daadwerkelijk de beoogde maximum snelheid van 30 km/uur weg afdwingt;
- en of hierop – indien dit toch nodig blijkt – ook handhaving zal plaatsvinden.
- Ervaringen elders (o.a. in Amsterdam) hebben aangetoond dat handhaving wel eens de enige manier zal zijn om automobilisten aan die maximum snelheid te (leren) houden.
- Wij zijn blij met de nu echt helemaal doorlopende fietspaden. Een echte verbetering!
- Temeer als ze op de gehele rondweg 2.2 m breed worden!
- Ook de nieuwe rotonde aan de noordzijde lijkt ons een belangrijke vooruitgang.
- Op de Wildeman wordt gekozen voor een verhoogde ligging van het fietspad. Dit zal bedoeld zijn om de illusie van een “gescheiden fietspad” te creëren. Maar dat is natuurlijk schijn en of een verhoging voor fietsers echt veilig is, vragen wij ons af.
- In ieder geval zou het fietspad voor de gehele rondweg hetzelfde moeten worden, gelijke breedte (2.2. m) en overal wel/niet verhoogd.
- Het idee van zebra’s op platforms roept veel vragen op: hoe hoog zijn die platforms (8 cm?), hoe stijl zijn de drempels?
- Er komen geen vluchtheuvels op de zebra’s. Men gaat ervan uit dat voetgangers in één keer kunnen oversteken bij een 30-km regime. Dit is zo’n aanname waarbij die snelheid dus essentieel is. Voor ons dus een vraagteken.
- Bushaltes komen op de Glazenmaker tegenover elkaar te liggen, op de Wildeman niet. Wij vrezen dat het vereiste geduld bij veel automobilisten (om achter de bus te blijven wachten) ontbreekt en voorzien gevaarlijke situaties door “er nog net even langs te willen”.
- De situatie op de busbrug zelf valt niet onder dit project. Er zijn dus op dit moment geen plannen om ook daar een 30 km regime in te voeren. Wij vinden dat dit wél zou moeten gebeuren.
De planning is nu dat de gemeenteraad half 2025 gaat beslissen over de voorgestelde herinrichting, dus dat er daarna begonnen kan worden met de procedures.
Wij vragen ons af of overwogen is om de hulpdiensten in voorkomende gevallen over “de weg binnendoor” te leiden. Zoals deze er nu bij ligt zou dit ongetwijfeld kunnen. En dit zou ruimte kunnen geven voor – bijvoorbeeld – hogere drempels.
Tot zover onze eerste reactie.
De gemeente zal nu gaan werken aan de vereiste vergunningen. Die geven ons de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen en eventueel bezwaar te maken.
Zoals u van ons gewend bent zullen wij ons met hand en tand verdedigen tegen beslissingen die de verkeersveiligheid in onze WOONwijk en onze gezondheid benadelen. Verwijzend naar artikel 2b van onze statuten gaan wij bij voorkeur in overleg met de verantwoordelijken van de Gemeente Zaanstad en indien noodzakelijk door het nemen van juridische stappen. En wij verwachten dat die in de komende tijd zeker noodzakelijk zullen zijn!